A Budapest Metropolitan Egyetem válogatása is a Rajzfilmünnep programjában!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

A Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakán alap- és mesterszintű képzéssel várják azokat, akik e varázslatos műfaj iránt elhivatottságot éreznek. Az Egyetem célja, hogy segítse a hozzájuk jelentkezőket abban, hogy megtalálják saját önkifejezési módjukat és fejlesszék az azt leginkább támogató vizuális, filmnyelvi eszközöket és technikai eljárásokat. Kemény munkát, kitartást és elkötelezettséget igénylő terület ez, ám a benne rejlő lehetőségek minden fáradságért kárpótolnak. Szerencsére, az animáció szakon születő alkotások értő közönségre találnak filmfesztiválokon, vetítéseken, különböző szakmai rendezvényeken, itthon és a nagyvilágban egyaránt. A szakmai sikerek eléréséhez kiváló tanári gárda inspiratív szellemi hátteret és versenyképes technikai tudást nyújt, segítve hallgatóit abban, hogy a későbbiekben biztos kézzel és elképzeléssel fogalmazhassák meg gondolataikat az animáció nyelvén, akár önállóan, akár egy kreatív stáb tagjaként.

Az idei Rajzfilmünnep programjában megtekinthető a Budapesti Metropolitan Egyetem tavalyi diplomafilmjeinek válogatása.

Az összeállítás filmjei:

Mészáros Bori, Rádóczy Zsuzsanna: Black Out

Főhősünk szabadulni próbál a nagyvárosi mindennapok kimerítő irodai robotjából. Menekülése több akadályba is ütközik és már-már meghiúsulni látszik, ám végül merész lépésre szánja el magát.

Bárczy Örs: Hey, Deer!

Egy szarvas magányosan él erdei házikójában. Minden éjszaka hatalmas földrengés rázza meg az erdőt, amelynek következtében a főhős teljes másnapja rendrakásból és hólapátolásból áll. Végül fény derül a különleges jelenség okára.

Szász Lilla: Duir

Egy törékeny lány hatalmas fához érkezve úgy dönt, hogy felmászik rá. Nagy lendülettel feljut, ám amikor visszafelé indul, majdnem lezuhan, és rémülten veszi tudomásul, hogy fél lejönni. Végül önmagával valóságosan és képletesen is megküzdve, szerencsésen leérkezik és más emberként sétál tovább.

Orosz Tina: A 13. királylány

A legkisebb királylány sajnos nem rendelkezik a királylányoktól elvárt adottságokkal, ezért sok kudarc és keserűség éri. Hosszas szomorkodás után azonban végül megtalálja a boldogságot egy ugyancsak szokatlan tulajdonságokkal bíró királyfi személyében.

Ottlik Anna: Kiút

A film egy fiatal lány szemszögéből mutatja be a felnőtté válás, az otthontól való elszakadás, és a külföldre költözés nehézségeit. Szemtanúi lehetünk a döntéshozatal és az utazás szívszorító pillanatainak.

Pataki Szandra: Let’s Play          

Egy kissé bizonytalan főhős keresi helyét az üres világban, melyben egyetlen társasága a folyton változó és kiszámíthatatlan lépcső.

Rödönyi Csilla: Gomoly

A film története egy alternatív világban játszódik, ahol más szabályok érvényesek, mint az általunk ismert létsíkon. Minden élőlényen láthatóvá válik, ha csalódott valaha, ha zátonyra futott egy kapcsolata, vagy ha valami baj érte őt. Az események szövevényes hatásának eredményeképpen létrejön a testükön a gomoly, mely a lelki sérülések fizikai megtestesülése. A film egy lány első szerelmi csalódásán keresztül tárja elénk ezt a szürreális világot, a lelki  sérülések megszerzésétől kezdve a lehetséges kiútig a bánat bonyodalmából.

Kolop Anita: Kitérők

A történet egy napos, nyári délutánon kezdődik. Egy 4 fős család szeretne hazajutni autóval a fővárosba, miközben az anyuka vad nosztalgiázásba kezd, ám a család többi tagja folyton félbeszakítja őt, és átírják az eredeti sztorit úgy, ahogy az nekik jobban tetszik. A dolog odáig fajul, hogy szinte a felismerhetetlenségig megváltozik az egész történet. A családtagok elképzelt jelenetei egyre gyorsabban villannak fel egymás után, egyenesen beleékelődve a film eredeti világába.

Mészáros Bori: The Last Yeti

Yeti magányosan él a hegyekben, kíváncsi turisták zaklatásainak kitéve. Egy napon elhatározza, hogy társaságot keres magának.

Adorján Éva, Szakály Réka: Instant

Vége az unalmas életnek! Végre megérkezik a várva várt csomag, benne a boldogság ígéretével. Ki ne akarna színfoltként kitűnni a szürke kertvárosi egyhangúságból valami drága, de látványos szerzeménnyel? Hiszen ez garantáltan egyedi….

Dell’Edera Dávid: Balkon

A déli forróságban egy belváros panel negyedének utcájában teljes csend uralkodik. Néhány kisfiú labdázik egy árnyékos udvarban. A lakásaikba visszahúzódó emberek mindennapi teendőikkel foglalkoznak. A panelház előtt egy férfi üvölteni kezd.

Az összeállítás az alábbi Rajzfilmünnep helyszíneken lesz megtekinthető:

  • Budapest XI. kerület- Budapesti Művelődési Központ
  • Eger- Egri Kulturális és Művészeti Központ
  • Pécs- Total Art
  • Szarvas- Cervinus Teátrum
  • Szombathely- Agora Szombathelyi Kulturális Központ

 

Facebook Likebox