Október végén elárasztják az országot a rajzfilmek – 40 éves A kockásfülű nyúl

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

A 2018. október 26-28. között immár hatodik alkalommal megszervezett Országos Rajzfilmünnep keretében már több mint 100 helyszínen ünneplik országszerte − mozikban, művelődési és közösségi házakban, könyvtárakban − ingyenes vetítésekkel az Animáció Világnapját. Különleges alkalom az ünneplésre, hogy 40 éve láthattuk először a televízióban A kockásfülű nyulat. Az évforduló kapcsán Richly Zsolt filmrendező egyéb filmjei is láthatóak lesznek, köztük a tavaly megjelent Luther rajzfilmsorozat. A filmkínálat nem csak a kisgyerekeknek szól, a csatlakozó helyszínek izgalmas magyar és nemzetközi animációs filmek közül válogathatnak az animáció iránt érdeklődő fiatal és felnőtt nézők részére is.

A magyar animációs film számtalan kitörölhetetlen emlékkel ajándékozott meg minket, amiket most újból átélhet a Rajzfilmünnep vetítésein. Ismét együtt izgulhat Vukkal az első vadászatán, elkísérheti Mátyás királyt az álruhás kalandjaira vagy ismét rácsodálkozhat a repülni is tudó kockásfülű nyúlra. Richly Zsolt és Marék Veronika népszerű rajzfilmsorozata négy évtizede volt először látható a tévében, ebből az alkalomból a rendezvény kiemelten foglalkozik A kockásfülű nyúl-lal és áttekintést ad a rendező műveiből.

A rendezvény arra is lehetőséget teremt, hogy bepótolja az elmúlt évek külföldi közönségsikereit, illetve megismerkedjen kortárs alkotók munkáival. Október 28-án ünnepeljük az animáció világnapját, ez a dátum kiváló apropót ad ahhoz, hogy a Rajzfilmünnep − immáron hatodik alkalommal − az érdeklődés középpontjába helyezze a műfajt.

OTT AKARUNK LENNI AZ ORSZÁG MINDEN SZEGLETÉBEN

A 16 éves KEDD Animációs Stúdió rendezi meg a rajzfilmünnepet, október 26. és 28. között az ország számos településén kicsik és nagyok egyaránt találhatnak majd magunknak kedvükre való vetítéseket. Támogató partnereink segítségével változatos rajzfilm kínálatot állított össze a stúdió, amelyből szabadon válogathatnak a helyszínek és szervezhetnek köré további családi és gyerekprogramokat. A programsorozatot 2011-ben nevezték el Rajzfilmünnepnek, mely egynapos rendezvényből immáron egész hétvégéssé nőtte ki magát.

A stúdió azon dolgozik, hogy az animációs műfaj minél teljesebb keresztmetszetét mutassa be az érdeklődő közönségnek, és a rendezvényhez csatlakozó helyszínek segítségével az ország minél több pontjára eljusson, Szentgotthárdtól Mátészalkáig, Diósjenőtől Szekszárdig. Az országos programsorozatot minden évben egyre nagyobb érdeklődés övezi. Idén Budapest mellett az ország mind a 19 megyéjében lesz rajzfilmünnep, és már több mint 90 település és több mint 100 helyszín csatlakozott. A filmvetítések mellett a helyi szervezők gyakran más programokkal is készülnek.

GAZDAG FILMKÍNÁLAT

Az 6. Országos Rajzfilmünnep programja több mint 130 animációs alkotásból: egész estés és kisfilmből, illetve sorozatból áll. Az idei rendezvény Richly Zsolt Balázs Béla-díjas, érdemes művész több évtizedet átfogó életművére koncentrál. Számos népszerű animációs film rendezője, többek között neki köszönhetjük a már említett A kockásfülű nyúl-at, a Kíváncsi Fáncsi-t, a Háry János-t, legutóbb Luther Márton életéről készített rajzfilmsorozatot Luther címmel.
Hazai klasszikusok és az elmúlt években készült magyar művek egyaránt helyet kaptak a programban: többek között látható lesz a Vuk, az Erdő kapitánya vagy a Vili, a veréb, Mátyás király meséire is beülhetnek az érdeklődők, de kortárs magyar animációs rövidfilmekből is meg lehet majd nézni egy válogatást. A legkisebbekre és a felnőttekre is gondoltak a szervezők: a Lengemesék vagy a Bogyó és Babóca már pár éves kortól ajánlott, az Oscar-díjas Michaël Dudok de Wit által rendezett, de nagyrészt a kecskeméti stúdióban animált A vörös teknős különleges hangulata miatt inkább az idősebb korosztály igényeit elégíti ki.

A rajzfilmünnep a külföldi animációk népszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektet. Ismét látható lesz a mozikban már nagy sikerrel vetített, a japán mitológia világába elrepítő Kubó és a varázshúrok, a rémálomszerű Coraline és a titkos ajtó vagy A kis kedvencek titkos élete. Az egész estés mesék mellett különböző országok rövidfilmes válogatásai is bekerültek a programba a Lengyel Intézet, a görög ASIFA Hellas, a MONSTRA Lisszaboni Animációs Filmfesztivál, a bukaresti Anim’est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, valamint Magyarországról az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál és a BuSho Filmfesztivál jóvoltából. Közel 20 ország alkotásaiból válogathatnak a szervezők, többek között Kína, Irán, Európa számos országa és az Egyesült Államok is képviselteti magát egy vagy több animációs filmmel.

RICHLY ZSOLT: A KOCKÁSFÜLŰ NYÚLTÓL LUTHER MÁRTONIG

Nagy megtiszteltetés a Rajzfilmünnep számára, hogy a magyar animáció rangos alkotója, Richly Zsolt közreműködik az ide rendezvényben. Külön blokk foglalkozik a rendező életművével: a felnőttek ismét találkozhatnak, a gyerekek pedig megismerkedhetnek a kockásfülű nyúllal, aki a hetvenes évek közepe óta több generáció gyerekkorát édesítette meg. A kockásfülű nyúl két évadát 1977-ben kezdte el vetíteni a Magyar Televízió.

A Richly-életmű bemutatásából nem hiányozhat a Háry János, a Kíváncsi Fáncsi-sorozat, illetve a rendező korai, szerzői filmjeiből is láthatnak műveket az érdeklődők. Nagy örömmel jelentjük be, hogy legutóbbi munkája az izgalmas kísérletként induló Luther-sorozat is helyet kapott a programban, amely a reformáció kezdetének 500. évfordulójának alkalmából készült el 2017-ben, és Luther Márton teológus életét meséli el emészthető, a felső tagozatos korosztály által is befogadható módon.

Richly Zsolt 1941-ben született Sopronban, 1962-ben nyert felvételt a Magyar Iparművészeti Főiskola díszítő festő szakára, ahol végül az egyszeri alkalommal indított animációs osztályban kapott diplomát 1966-ban. 25 éven át dolgozott a Pannónia Filmstúdióban, amelyet akkoriban, vagyis a magyar animáció aranykorában a világ öt legjobb rajzfilmstúdiója között tartottak számon. Animációs filmek rendezése mellett grafikusművészként, diafilmek alkotójaként és tanárként is nagyszerű karriert futott be. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs oktatásának meghatározó személyisége, Balázs Béla-díjas, kiváló művész.

A Rajzfilmünnep csapata:
Ötletgazda: M. Tóth Géza, a KEDD Animációs Stúdió vezetője
Projekt vezető: Csejdy Réka (reka@kedd.net, +36 70 416 9134)
PR és sajtó: Fodor Krisztina (pr@kedd.net, +36 70 546 0838)
http://www.rajzfilmunnep.hu | https://www.facebook.com/OrszagosRajzfilmunnep

Az Országos Rajzfilmünnep főtámogatója: Nemzeti Kulturális Alap
Szervező: KEDD Animációs Stúdió

Támogató partnerek: Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum, Luther Kiadó, Luther Animation, Kecskemétfilm, Cinemon Stúdió, The Hoppies, KGB Stúdió, Zinkia Entertainment SA, Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, BuSho, Filmfesztivál, Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, MONSTRA – Lisbon Animation Festival, Anim’Est International Animation Festival, Asifa Hellas, Lengyel Intézet, Eszterházy Károly Egyetem, Metropolitan Egyetem, Moholy – Nagy Művészeti Egyetem, Cirkofilm, Mozinet, Vertigo Média

Együttműködő partnerek: MPLC, ADS, UIP Duna

Facebook Likebox