A gyermekek a családi történetekből tanulhatják a legtöbbet

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Múltidézésre hív a Borka és a varázsruha rajzfilmsorozat

Gurmai Beáta ötlete alapján született a Borka és a varázsruha című, 13 részes rajzfilmsorozat. Főszereplője, Borka egy átlagos kislány, átlagos problémákkal, ám van egy varázsruhája, amit még az ükanyja hímzett és a családban anyáról lányára szállt. Ha gondja van, csak magára ölti, és megelevenednek előtte ősei, akik mindenre találtak megoldást vagy éppen hibáik szolgálnak tanulságul a kislánynak. Ahogyan az intróban is mondja: „Családunknak ezer ága, történetek szájról-szájra, tanítgat majd ágról-ágra, bölcsességük-balgaságuk varázsfája”.

Az epizódok arra világítanak rá, a varázsruha egy olyan eszköz, ami mindannyiunknak rendelkezésére áll: a megtartó hagyományokat jelképezi. A mese a tradicionális értékeket modern köntösben, egy 21. századi család mindennapjain keresztül teszi befogadhatóbbá a gyerekek számára. A történetek olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a testvérféltékenység, hogy hogyan dolgozzák fel a gyermekek a gyászt, miért jobb adni mint kapni , hogyan vészelhetik át a bárányhimlőt, a Mari, az új barát című epizód pedig a Down-szindrómások világát mutatja meg a legkisebbeknek.

Családfája ágain barangolva Borkát minden alkalommal egy-egy kisállat kíséri el felmenőihez: az első epizódban például egy galamb, később pedig egy mókus, egy medvebocs és egy griffmadár is a társául szegődik. A régi családi történetek azt az üzenetet közvetítik, mindenre van megoldás, ahogyan a sorozat egyik jelmondata, egy Goethe-idézet is ezek fontosságára utal: „A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.”

A Borka és a varázsruha rajzfilmsorozatot Gurmai Beáta rendezte, a szereplőket pedig Megyeri Annamária rajzai keltik életre. 

A 13 epizód június 1-étől a Magyar Telekom tVOD-kínálatában is elérhetővé válik, június 14-től pedig a KEDD YouTube csatornájára is felkerülnek a történetek.

Facebook Likebox