Öt magyar alkotás is szerepel a 18. Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztiválon

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Augusztus 20-án kezdődik a világ egyik legnagyobb animációs filmfesztiválja

Öt magyar alkotást is bemutatnak az A-kategóriás japán filmfesztiválon, melyek közül kettő a versenyszekcióban, három pedig speciális programjában szerepel.

Közel 2500 film közül a legjobb 59 közé válogatták Klingl Béla ReMake és Ulrich Gábor Dűne című alkotását. A gyurmát idéző számítógépes animációs technikával készült ReMake egy emberöltőt kísér végig pár percbe és csupán egy snittbe sűrítve, a születéstől az öregkorig, a halálig és talán még tovább. Az egyszereplős filmben a főhős időben eltolt, idősebb és fiatalabb másolatait is láthatjuk, akik életszakaszuk más-más pontjáról szemlélik az eseményeket. A KGB Stúdióban készült rövidfilmnek a brazil Anima Mundi animációs filmfesztiválon volt a világpremierje, emellett tavaly a KAFF-on elnyerte  a legszínvonalasabb képi formanyelvért és a legjobb animációs munkáért járó díjat.

Kép forrása: NFI.hu

A Dűne című kisfilm műfaját tekintve thriller, amely hullámzás a képzelet és a valóság között. A háromperces, fekete-fehér animációt a Balázs Béla-díjas Ulrich Gábor álma ihlette. A Kecskemétfilmnél készült rövidfilm az Annecy 2020 Online fesztivál Off-Limits programjában volt először látható, ősszel pedig az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztiválon száll versenybe.

Az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza MATCHES című rövidfilmje a Best of the World programban szerepel. A 11 perces animációban egy kisfiú színes gyufaszálakkal játszik. Miközben az álmairól, félelmeiről és vágyairól mesél, a gyufaszálak életre kelnek. A KEDD Animációs Stúdió műhelyében készült rövidfilm már több rangos elismerést tudhat magáénak, többek között elnyerte a Londoni Nemzetközi Animációs Fesztivál közönségdíját, az Ottawa Nemzetközi Animációs Fesztivál, a krakkói Etiuda&Anima Nemzetközi Filmfesztivál és a Best Shorts különdíját, a New York City Short Film Festival, a Moscow Shorts, és a 31. Fano Nemzetközi Filmfesztivál legjobb animációs filmjének járó díját, valamint a komlói Hét Domb Fesztivál fődíját is. 2019-ben pedig a legjobb nemzetközi animációs filmnek járó Light in Motion díjjal ismerték el a 32. Foyle Filmfesztiválon, ami egyben Oscar-kvalifikációt is jelent .

A Best of the World programban szerepel az Oscar-díjas Rófusz Ferenc Az utolsó vacsora című festmény animációja is, amely Leonardo da Vinci azonos nevű remekművének állít emléket. Üzenete, hogy a kép elveszhet, de megváltás és a szeretet az egész emberiség számára közös és örök. Rofusz Ferenc negyven évvel ezelőtt adta be a film ötletét a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem valósíthatta meg. A rövidfilm eredeti koncepcióján nem változtatott, megvalósításán azonban igen, a híres festmény 3D-s technológiával elevenedik meg.

A Kecskemétfilm egy másik alkotással is képviselteti magát Hirosimában: a gyerekeknek szóló nemzetközi panoráma programban vetítik majd Horváth Mária Cigánymesék sorozatának Csúnya Borka című epizódját.

A 18. Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztivált augusztus 20. és 24. közt tartják, a koronavírus-járvány miatt az idén közönség nélkül.

Facebook Likebox