“Kiskoromban csak heti 35 perc rajzfilmet lehetett nézni a tévében”

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Alkotók a Rajzfilmünnepről és a magyar rajzfilmkultútától V. – Heim István

Cikksorozatunkban a Rajzfilmünnepen látható filmek alkotóit kérdezzük, mit gondolnak a Rajzfilmünnepről és rajzfilmkultúráról. Ezúttal Heim István mesél. Míg a Detti és Drót rendezőjének gyerekként nem sok lehetősége volt a mesenézésre, addig az Online Rajzfilmünnepen, az esemény és a csatlakozó helyszínek YouTube csatornáján három nap alatt 200 animációs filmet és rajfilmsorozatot láthatnak a legkisebbek.

“Számomra a rajzfilm egy csoda.
Kiskoromban összesen csak heti 35 perc rajzfilmet lehetett nézni a televízióban, természetesen fekete-fehérben, de engem ez mit sem zavart, ha esett, ha fújt, én gyermekként ott csüngtem a tv előtt és csodáltam a Disney klasszikusait.
Már akkor eldöntöttem, mit fogok csinálni, ha nagy leszek: rajzfilmeket!
Szerencsére nagyon jó tanárokhoz kerültem és sokat tanultam tőlük is.

Ez a szakma közel 35 éve megunhatatlan számomra. Mindig is az volt a célom, hogy amit csinálok, az másoknak örömöt okozzon, különösen a gyerekek számára, hiszen a rajzfilm elsősorban a gyerekeké.

A lehetősége annak, hogy amit a fantáziád szül, megvalósítsd, végtelen – határt ennek csakis a gondolataid korlátai szabnak.

Ez a legcsodálatosabb ebben a szakmában. Nem kell hozzá semmi más, mint papír és ceruza, hogy elindíts egy folyamatot.”

Az Online Rajzfilmünnep programjában Heim István rajzfilmsorozata is szerepel, amely nemrég elnyerte a CEE Animációs Fórum 2020 Cartoon Media különdíját.
“A Detti és Drótot a gyermekeimnek kezdtem esténként elalvás előtt mesélni, sok évvel ezelőtt, és azt vettem észre, hogy jobban szeretik ezt hallgatni, mint ha felolvasok nekik mesekönyvekből. Ezért, minden mese után, gyorsan leírtam a történetet, hogy megmaradjon másoknak is és én se felejtsem el. Így születtek a Detti és Drót epizódok, melyeket szeretettel ajánlok minden kisgyereknek!”

Detti és Drót varázslatos kalandjait a KICSIKNEK NAGYON III. és a FESZTIVÁLOK LEGJOBBJAI I. blokkokban láthatjátok.

November 13. és 15. között ti is tartsatok velünk az Online Rajzfilmünnepen! Ünnepeljétek otthonról a magyar rajzfilmkultúrát!

Még több animációs tartalomért látogassatok el a Rajzfilmünnep Facebook oldalára!

Facebook Likebox