“A Rajzfilmünnep újfajta közösséget kovácsol”

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Bemutatkoznak az Online Rajzfilmünnep szervezői I. – Surowiak Zsófia, Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár

Az idei Rajzfilmünnephez közel 100 település és intézmény csatlakozott. Sokan a korábbi években is részt vettek az eseményen, míg mások először szervezik meg városukban a Rajzfilmünnepet. Egy azonban közös bennük, mindannyian nagyon lelkesek. Már csak azért is, mert az idei Online Rajzfilmünnepen saját YouTube csatornájukon lehetőségük adódik, hogy bemutassák településük kulturális életét, büszkeségeit.
Induló cikksorozatunkban pedig most ők maguk, a szervezők is bemutatkoznak.

Elsőként Surowiak Zsófi, a Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár művelődésszervezője, akinek az évek során kedvenc rendezvényévé vált a Rajzfilmünnep.

“Három éve csatlakoztam először a Rajzfilmünnephez (a továbbiakban RFÜ), amikor még a Piliscsabai Művelődési Házban (a Klarissza-házban) dolgoztam, mint kulturális közfoglalkoztatott, így a programok szervezésébe is be tudtam kapcsolódni. Vállaltam, hogy három napra összeállítok egy több korosztályt megcélzó családi hétvégét, ami olyan jól sikerült, hogy a látogatók száma meghaladta a háromszázat!” – meséli Zsófi, aki remek programokkal várta az érdeklődőknek.

“Volt játék- és kézműves sarok, pecsétgyűjtési akció (minden megnézett rajzfilm után járt), ami után kedvezményesen vásárolhattak a büfében is. A büféhez helyi kézműves vállalkozást kerestem meg, a MÁK Cukrászdát, akik direkt csak erre az alkalomra a gyerekeknek kedvező falatocskákkal, apró sütikkel, popcornnal készültek. Az abszolút sztár az Egy kupac kufli rajzfilm volt, és az ATV stábja is kilátogatott az eseményre.

A Piliscsabai Klarissza Ház vidám pillanatai a 2017-es Országos Rajzfilmünnepen

Ezen sikeren fellelkesedve, a jövőben akárhol is dolgoztam, mindig “vittem magammal” az RFÜ-t, mint programlehetőséget. Elintéztem a papírmunkát, a regisztrációt, összeállítottam a filmes blokkot, kitaláltam a hozzá kapcsolódó kézműves foglalkozást, előkészítettem a vendégváró falatkákat (egyik alkalommal egy kisvendéglő rendezvénytermében került megrendezésre).

Nagyon szuper ötletnek találom, hogy egy olyan minőségi rajzfilmválogatást mutat be a rendezvény, ami ezáltal akármelyik gyerekhez eljuthat, anyagi helyzettől függetlenül, hisz a helyszínen –tudomásom szerint – többnyire ingyen biztosították ennek lehetőségét.

Zsófi szerint érdemes lenne már általános iskolás korban elkezdeni a rajzfilmkultúra megismertetését a gyerekekkel.

“A RFÜ egy különleges esemény, hiszen több korosztályt céloz meg (a nagyszülőktől az unokákig), nagyobb tömegeket vonz be, ami egy újfajta közösséget kovácsol, én személy szerint minden évben ezt az eseményt várom a legjobban. A szervezést is amiatt vállaltam be minden évben, mert fontosnak tartom, hogy a régi rajzfilmeket ismerjék a gyerekek, az újakat meg legyen lehetőségük megnézni, ha például moziba nem is tudnak eljutni. A filmes kultúrát egyébként is jó lenne már általános iskolás kortól beleépíteni a tanrendbe (mert sok gyerek egyáltalán nem nézhet rajzfilmet, cserébe megállás nélkül nyomkodhatja a számítógépét/telefonját, ami -szerintem- nem sok jóhoz vezet). Alapigazságokat, a jó és rossz közötti különbségeket, érdekes tényeket, regéket, mondákat, szórakoztató képsorozatokat láthatnak minden évben, a mindennapi élet monotonitása mellett kellenek az ilyen színes programok. (Sajnálom, hogy évente csak egyszer van!)”

Surowiak Zsófia

A művelődésszervező a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is izgalmas programokkal készül a legkisebbeknek, igazodva a járványhelyzethez.

“A mostani RFÜ-höz a Pomázi Művelődési Házból kapcsolódtam be, mint művelődésszervező. Sajnos némiképp megkésve, így saját YouTube csatornát már nem volt idő létrehozni, de igyekszem a rajzfilmekhez a három nap alatt, az eseményünk Facebook oldalára érdekes tartalmakat feltölteni, mind kézműves részről, mind kvíz játékok keretein belül, ami tovább erősíti a jelenlegi járványügyi helyzet okozta online megjelenését is.

A Pomázi Művelődési Ház már nagyon készül az Online Rajzfilmünnepre

Emellett kiírtunk egy rajzpályázatot, így rendezhetünk egy online kiállítást a rajzokból, a munkatársak zsűrizhetnek és vidámabban telnek a hétköznapok is. Nincs megkötés, minden óvodás gyermek adhat be pályamunkát. Hogy elkerüljük a személyes találkozásokat, e-mailben vagy a Facebookon tudják elküldeni a rajzaikat. Minden rajzot honorálunk egy kis aprósággal, de a különdíjasokat a KEDD Stúdió által kiküldött értékes csomaggal jutalmazzuk. Pomáz kulturális életét is szeretnénk erősíteni, nemcsak a RFÜ-vel, hanem úgy általánosságban a gyerekprogramok erősítésével, hisz ők a jövő, az ők fejlesztését és taníttatásuk a legfontosabb feladat.

A Pomázi Művelődési Ház rajzpályázatának felhívása

Reméljük, hogy ez az időszak csupán egy rossz emlék lesz és csak a jóra fogunk emlékezni belőle! Különben is, a nevetés gyógyír, szóval azt tanácsolom mindenkinek, hogy vackolja be magát a kanapéra a családjával, legyenek együtt, kacagjanak sokat ebben az évben is rajzfilmnézés közben!”

November 13. és 15. között ti is tartsatok velünk az Online Rajzfilmünnepen! Ünnepeljétek otthonról a magyar rajzfilmkultúrát!

Facebook Likebox