Feltárulnak a rajzfilmkészítés titkai az Online Rajzfilmünnepen

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Szervezők a Rajzfilmünnepről V. – Márkus István, Pécs, Total Art Egyesület

Az Online Rajzfilmünnephez közel száz helyszín csatlakozott, amelyek saját YouTube csatornájukon mutatkozhatnak be a nézők előtt. A rajzfilmkészítés rejtelmeibe vezetik be a kicsiket és nagyokat a pécsi Total Art Egyesület videói. Az egyesület tagja, Márkus István megosztott velünk néhány rajzfilmkészítési technikát.

A Pécsi Animáció Története kiállítást és közösségi teret működtető Total Art Egyesület munkatársa szívesen emlékszik vissza az elmúlt években tartott Rajzfilmünnepekre. “Nagy várakozással készülünk az előttünk álló Online Rajzfilmünnepre. Idén az Egyesületünk elnökasszonya, Kardos Andrea fogja össze és szervezi a “Total Art vetítéseket”, hogy november közepén  a mi videocsatornánkon is lehessen népszerű és sikeres animációs filmeket nézni” – mondja.

A pécsi Total Art Egyesület YouTube csatornáját november 13. és 15. közt itt tudjátok nézni.

A pécsi Total Art Egyesület animációs műhelye

A korábbi Rajzfilmünnepekre a Total Art Egyesület számos interaktív programot szervezett a fiataloknak, akik belekóstolhattak az animációkészítésbe.

“Mint a valamikori pécsi Rajzfilmstúdió tárgyi és szellemi emlékeit őrző Egyesület, a Rajzfilmünnepre a kínálatból igyekszünk minden évben minden korosztályt megszólítani, a legkisebbektől indulva a kistiniken, fiatalokon át, és a családokat közös filmnézésre leültető alkotásokat válogatunk be a film-maratonba. Próbálunk minden évben kétnapos programot összeállítani, ami idősávokra osztva várja az érdeklődőket: eddig a délelőtti idősávban a legkisebbeknek szóló mesefilmeket válogattuk be a vetítési kínálatba, amihez kreatív színezési-, rajzolási foglalkozást csatoltunk.

Elmélyült rajzolás egy korábbi Rajzfilmünnepen az egyesület műhelyében
Színmintalap és színkártyák az egyesület műhelyében

A koradélutáni idősáv a kistinik és a fiatalok sávja volt, ahol már díjnyertes animációs filmeket, filmsorozatok epizódjait tűztük műsorra. Ebben az idősávban kapott helyet az animációs film készítésének interaktív módon történő bemutatása:

forgódob (azaz zootróp) használatával, fázisrajzok készítésével mozgattak meg a résztvevők figurákat, vagy digitális fényképezőgép és terepasztal segítségével stop-trükk (stop motion) kisfilmet készíthettek.

A késő délutáni/esti idősávban mindig a Rajfilmünnep kiemelt témaköréhez, az évfordulós személyekhez köthető egész estés alkotások kerültek műsorra. A program rövid filmismertetővel kezdődött, majd a film megtekintése után az alkotókról és a filmkritikákról beszélgettünk a résztvevőkkel– idézi fel Márkus István.

Fenakisztoszkóp tükörrel az egyesület műhelyében

Márkus István tapasztalatai azt mutatják, a pécsi Rajzfilmünnep egyre több nézőt vonz. “Elmondható, hogy a pécsi közönséget mindig sikerült tartalmas programokkal megszólítani és a visszatérő családok mellett minden évben új rajzfilm rajongókat sikerül novemberben a Rajzfilmünnepre csábítani.” Az egyesület YouTube csatornáján ezúttal is számos animációs filmmel és sorozattal valamint a rajzfilmkészítés titkaival várja az érdeklődőket.

Márkus István

November 13. és 15. között ti is tartsatok velünk az Online Rajzfilmünnepen! Ünnepeljétek otthonról a magyar rajzfilmkultúrát!
Az Online Rajzfilmünnep központi csatornáját itt tudjátok követni: https://bit.ly/3kuKBWz

Ismerjétek meg a többi város képviselőjét is! Szervezőket bemutató sorozatunk eddigi cikkeit itt találjátok:

Suweik Zsófi – PomázMűvelődési Ház és Könyvtár
Gál Ferencné Edit – Újfehértó, Zajti Ferenc Kulturális Központ
Zomboriné Szabó Klára, Bódi Marianna – Kiszombor, Ady Endre Művelődési Ház
Sári KingaBalaton Riviéra térsége, Alsóörs-Felsőörs-Lovas-Paloznak

Facebook Likebox