“A rajzfilmekhez kötődő élményeinkben minden generációval osztozhatunk”

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Alkotók az Online Rajzfilmünnepről és a magyar rajzfilmkultúráról IX. – Gerdelics Miklós

Nemrég új magyar rajzfilmsorozat jelent meg NASZREDDIN HODZSA meséi címen, amely november 13. és 15. között az Online Rajzfilmünnepen is bemutatkozik. Cikksorozatunk újabb részében a sorozat rendezője, Gerdelics Miklós meséli el, számára mit jelentenek a rajzfilmek.

“A mesék, azon belül is a mozgás által életre keltett rajzfilmek az ember gyerekkorának meghatározó élményei. A különösen kivételes alkotások esetében pedig ugyanolyan maradandó emlékként őrizzük az általuk közvetített hangulatokat, tanulságokat, karaktereket, mint akár egy emlékezetes nyári szünet pillanatait, vagy a nagyi sütijének ízét. A legjobb azonban mégis az, hogy a rajzfilmekhez kapcsolódó maradandó élményekben nem csak olyanokkal osztozhatunk, akik velünk együtt voltak gyerekek, hanem akár generációkon átívelően is. Nincs már ugyanis szinte olyan generáció, amelynek gyerekkorában  ne lett volna jelen a rajzfilm. A mesék időtállósága pedig lehetővé teszi, hogy gyerekeink ugyanúgy, ugyanazokkal a meghatározó élményekkel osztozzanak velünk, melyekben mi is felnőttünk. Épp ezért remek dolog a Rajzfilmünnep, hisz együtt ünnepelheti kicsi és nagy az új és régi rajzfilmeket és együtt osztozhatnak abban az élményben, melyet ezek a mesék nyújtanak.

Számomra különösen izgalmas az, hogy az új mesék közt itt mutatkozik be első rajzfilm rendezésem, a NASZREDDIN HODZSA meséi is, amivel kapcsolatban csak remélni tudom, hogy egyszer valaki számára ugyanolyan emlékezetes lesz, mint az én gyerekkorom rajzfilmjei.”

Ismerjétek meg ti is a bolondos Naszreddint! A NASZREDDIN HODZSA meséi négy epizódját a KICSIKNEK, NAGYON III. válogatásban láthatjátok, pénteken 18:30-kor és vasárnap délelőtt 9 órakor.

November 13. és 15. közt tartsatok velünk az Online Rajzfilmünnepen! Ünnepeljétek otthon a magyar rajzfilmkultúrát!

Facebook Likebox