“A Rajzfilmünnep a legkisebb településekre is eljuttatja a rajzfilmeket”

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

M. Tóth Géza, az Országos Rajzfilmünnep alapítója a Rajzfilmünnepről

Elkezdődött az idei Országos Rajzfilmünnep, ami ezúttal online valósul meg. A programban szereplő 200 animációs film és rajzfilmsorozat az esemény és a csatlakozó helyszínek YouTube csatornáján lesz látható. Az eseményt M. Tóth Géza rendező 2011-ben azzal a céllal alapította, hogy Magyarország minden pontjára eljuttassa a magyar rajzfilmek színe javát. Az egyre nagyobb közönséget vonzó rendezvénynek az évek során a helyi közösségeket is megerősítette.

“Az Országos Rajzfilmünnepet közel tíz éve indítottuk útjára, néhány tucat vetítési programmal és helyszínnel. Mostanra, amikor a nyolcadik alkalommal rendezzük meg, már több mint száz helyszín csatlakozott hozzánk. Az esemény sajátossága kezdettől fogva, hogy nem egyetlen fesztivál-helyszínre hívjuk a kiváltságos közönséget, hanem a saját lakóhelyükön igyekszünk megadni a családoknak, közösségeknek a lehetőséget, hogy egy hétvégén keresztül sok-sok ingyenes rajzfimvetítésen és egyéb kulturális eseményen vehessenek részt.  A szervezés során kezdettől fogva törekedtünk rá, hogy a Rajzfilmünnep programjaihoz ne csak nagyvárosok, hanem akár a legkisebb települések közösségei is csatlakozhassanak” – kezdi M. Tóth Géza

A Rajzfilmünnep idén is gazdag filmkínálattal vár minden korosztályt: a programban 31 filmválogatás és 200 animációs film és rajzfilmsorozat szerepel. Az online eseményen láthatjuk M. Tóth Géza gyerekeknek készült sorozatait, a Bogyó és Babóca és a Kuflik epizódjait, emellett rövidfilmjeit, az Oscar-díjra jelölt MAESTRO-t é az ERGO-t is. Valamint bemutatkozik legújabb sorozata, a MITCH-MATCH.

Egy jelenet a MITCH-MATCH sorozatból


“Animációs filmekkel teli, értékes, családi mozi programokat kínálunk gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A válogatásban a  legkisebbeknek szóló mesefilmektől kezdve a kimondottan felnőtteknek szóló művészi animációkig terjed a skála. Sokan a klasszikus magyar rajzfilmeket részesítik előnyben, ezek a filmek még mindig nagyon közel állnak a magyar közönség szívéhez, de egyre többen nyitottak a friss hazai animációs alkotásokra is” – sorolja a fesztivál alapítója. 

Az Online Rajzfilmünnep teljes programja itt érhető el.

“Az örökzöld rajzfilmeket kezelő archívumok mellett évek óta együttműködünk a kortárs animációs stúdiókkal, forgalmazókkal, egyetemi műhelyekkel, művészekkel. Az Országos Rajzfilmünnep az ő alkotásaikat is segíti eljuttatni  azokhoz, akik számára a filmjeik készülnek, az egyre szélesebb körű hazai közönséghez.”

Az Online Rajzfilmünnephez több mint száz helyszín csatlakozott. A leglelkesebb intézmények, települések egyedi YouTube csatornájukon mutatkoznak be, ahol saját felvételeiket is láthatjuk a három nap során. A felvételek közt szerepel interaktív Bálint Ágnes kiállítás Csornáról, a szekszárdi Háry János Mesefesztivál izgalmas pillanatai, Berhidai népdalkörök előadása, ismertető a VulkánSágról a  Ság-hegy lábánál, rejtett kincsgyűjteményt bemutató videó Nagykőrösről, veszprémi gyermekkoncert, helytörténeti különlegességek Dombóvárról,  anyák napi Alkotóka és néptánc-előadások Szentendréről, animációtörténeti kiállítás Pécsről, sőt, virtuálisan még a Balaton Riviérára is elutazhatunk!

A veszprémi Agóra Kulturális Központtal bejárhatjuk Veszprém legszebb pontjait

“A Rajzfilmünnepre kezdettől fogva közösségi élményként tekintettünk, ezért szoros kapcsolatot építettünk ki országszerte a helyszíni kulturális szervezőkkel, mozik, művelődési és közösségi házak képviselőivel. Az országos szintű együttműködés meghozta a lehetőséget, hogy évről évre tovább bővüljünk, a programunk gazdagodjon, és egyre nagyobb közönséghez jussunk el. 

“Az Országos Rajzfilmünnep segít a helyi közösségek összekovácsolásában, hiszen  a nagy vonzerejű, népszerű vetítésekhez egyéb helyi kulturális programok is kapcsolódhatnak. Öröm számunkra, hogy évről évre egyre több helyi alkotó és művészeti társaság csatlakozik az eseményhez. Részvételükkel egyre több értékes kulturális programmal bővül a kínálat minden helyszínen. Így válhat teljes körű családi hétvégévé, igazi közösségi eseménnyé a Rajzfilmünnep.”

Mivel teltházas eseményeket idén, a járvány miatt nem lehet tartani, így a 2020-as program online lesz látható. “A nézők az otthon biztonságában élvezhetik a legújabb rajzfilmeket és az örök klasszikusokat. Az új helyzetben is úgy alakítottuk a műsort, hogy a közönség a filmek mellett betekintést kaphasson az egyes települések kulturális életébe is. Számos helyszínünk sajátos, a helyi kulturális életet bemutató filmfelvétele is megtekinthető lesz a Rajzfilmünnep  követői számára” – utal M. Tóth Géza a helyszínek YouTube-csatornáira.

“Minden település Rajzfilmünnep-csatornáján kicsit más lesz program, más lesz a kínálat, de a szándék mindenhol ugyanaz: erősíteni, gazdagítani a helyi közösségeket, és tartalmas egyéni, családi vagy közösségi élményt nyújtani minden, a hazai rajzfilm-kultúra egykori és kortárs eredményei iránt nyitott érdeklődő számára.”

Az Országos Rajzfilmünnep központi YouTube csatornáját itt éritek el.
A települések csatornáit pedig itt találjátok.

November 13. és 15. közt tartsatok velünk az Online Rajzfilmünnepen! Ünnepeljétek otthon a magyar rajzfilmkultúrát!

Facebook Likebox