„A Dúdoló visszahozza a közös éneklés örömét” – Interjú Nagy Tibor rendezővel

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Elkészült a Dúdoló sorozat 100. epizódja

Századik epizódjához érkezett a népszerű gyerekdal-sorozat, amely már elérhető a Dúdoló YouTube csatornán. A széria második évada számos meglepetést tartogat a gyermekeknek, akik megismerhetik rég elfeledett népdalainkat. Az új dalokról Nagy Tibor, a Dúdoló rendezője és animátora mesélt.

Elkészült a Dúdoló második évada. Miben más, mint az első széria?

A második évad a gyerekdalok mellett rég elfeledett, kevésbé ismert népdalokat dolgoz fel, amiket a nagyszüleink generációja még ismert, az óvodások korosztálya azonban már nem. Ilyen például a Felülről fúj az őszi szél, a Zöld erdőben, zöld mezőben, az Izsapi lányok vagy a Kiöntött a Duna vize, amikről úgy gondoltam, érdemes megmutatni a mai gyerekeknek.

A második évadba emellett mondókákat, locsolóverseket is beválogattunk, mint az Ecc pecc kimehetsz és a Luca-Luca kitty-kotty.

Hogyan választottad ki az évadban hallható népdalokat, mondókákat?

A sorozat elkészítése előtt több hónapos gyűjtőmunkát végeztem, többek közt óvodapedagógiai könyveket olvastam, amikben régebbi énekeket is találtam. Ezek közül inkább vidámabb témájú dalokat választottam ki, amiket könnyebben be tudnak fogadni a gyerekek. Ugyan vannak szomorkásabb hangulatúak is, mint a Szegény legény, de ezek is pozitív üzenettel zárulnak, azt mutatva a gyerekeknek, hogy mindenre van megoldás és eső után mindig kisüt a nap.

Milyen témákat dolgoznak fel az új részek?

A leggyakoribbak a barátság, a szerelem, a játék, és az állatok. Újdonság, hogy sok epizód szól az ünnepekről, mint a karácsony, a húsvét, az anyák napja és a lucázás.

A Dúdoló dalok által a gyerekek jobban megtapasztalhatják az őket körülvevő világot, és pont annyi ismerettel gazdagodnak, amennyire ebben az életkorban szükségük van. 

A gyermekek mely kompetencáit erősítik a Dúdoló-dalok?

Fejlesztik a hallásukat és megadják nekik a zenei alapokat a kisiskolás évekre.  Együtt énekelve jobban feloldódnak, és később, az iskolai énekórákon bátrabban fognak kiállni a többiek elé.

Emellett a közös dalolásnak mindig is közösségépítő ereje volt, ami a családon belül is fontos szerepet tölt be. A zenei nevelést már kisbabakorban érdemes elkezdeni, és nem szükséges, hogy a szülőknek jó hangja legyen, anélkül is kedvet hozhatnak a gyerekeiknek az énekléshez.

A Dúdoló-dalok a Dalinda együttes előadásában csendülnek fel. Hogyan kezdődött a közös munka?

Az együttest a Dúdoló producere, M. Tóth Géza által ismertem meg. A Dalinda a’capella együttes autentikus magyar népdalokat ad át a közönségnek, és stílusuk közel áll a Dúdolóhoz. Az általuk felénekelt dalok visszahozzák a régi korok hangulatát, amikor az anya hangszerkíséret nélkül énekelt otthon a gyermekének.

A második évadban fontos elem a humor. Hogyan jelenik meg a Dúdoló képi világában?

Szeretem, ha egy sorozat nem direkt, hanem elrejtett poénokra épül, ami megmosolyogtatja az embert. Ilyen például a Kuflik és a NASZREDDIN HODZSA meséi, amik engem is inspiráltak.

A régi népdalokban olyan szavak is előfordulnak, amiknek eredeti jelentését a mai gyerekek már nem ismerhetik, ezek új jelentésükben öltenek testet az epizódokban. A Házasodik a lapát kezdetű dalban szereplő fánktolót például eredetileg hosszúkás alakú fánk sütéséhez használtak, a gyerekek viszont a kerek, lekvárral töltött sütemény képét társítják ehhez a szóhoz.  Eleinte dilemmában voltam, hogyan jelenítsem meg, végül a ma népszerű, hasonló alakú churros-szal helyettesítettem, amit szintén édes ízű szószba mártogathatnak.

A Dúdoló elérkezett századik epizódjához. Mi adta annak idején a sorozat ötletét?

Az ének mindig is fontos szerepet töltött be az életemben. Gyerekkoromban édesanyám sokat énekelt nekem, esténként dalokra aludtam el. Ezek dallama nagyon megragadott. Később volt egy gyerekdalokat feldolgozó sorozat, de ez körülbelül húsz epizód után véget ért, bennem pedig hiányérzet maradt.

Melyik a kedvenc epizódod a Dúdoló második évadából?

Több is van: a Beültettem kiskertemet és a Molnárlegény voltam én áll hozzám a legközelebb.

Milyen projekten dolgozol jelenleg?

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban tavasszal mutatják be a Kisherceget Sipos Imre rendezésében, melynek a háttérvetítésén dolgozom. Hamarosan pedig egy Dúdolóhoz hasonló koncepciójú sorozatba kezdek, ami a terv szerint kevésbé ismert meséket fog feldolgozni.

Fekete Fanni/KEDD Stúdió

Dúdoló – második évad

gyermekdal-sorozat, 50X2 perces epizód

Rendező: Nagy Tibor

Animáció. Nagy Tibor

Ének: Dalinda együttes – Nádasdy Fanni, Paár Julianna, Tímár Sára     

Producer: M. Tóth Géza

Hang: Gaston Stúdió

Készült a KEDD Animációs Stúdió műhelyében

A Dúdoló epizódjai elérhetőek a Dúdoló YouTube csatornán.

Facebook Likebox