Az Oscar-jelölt MAESTRO-t is láthatjuk a Duna TV-n a Magyar Film Napján

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Ritkán látott animációs filmekkel ünnepli a magyar filmgyártást az MTVA

Április 30-a a Magyar Film Napja. Ez alkalomból a Duna TV, az M2 és az M5 számos kiváló magyar animációt filmet tűzött műsorára, melyekkel minden korosztályt megszólítanak. Az ünnepi műsorban többek közt M. Tóth Géza Oscar-nominált rövidfilmje, a MAESTRO is szerepel, valamint a filmet gyártó KEDD Stúdió két sikersorozata, a Kuflik és a Babóca egy-egy epizódja..

Pénteken a Duna TV  8:24-kor induló válogatásban olyan filmeket láthatunk, mint a Párbaj, a Variációk egy sárkányra és Rófusz Ferenc Oscar-nyertes rövidfilmje,  A légy, amely a 2020-as Rajzfilmünnep kiemelt programjában is szerepelt. 

Éjfélkor pedig M. Tóth Géza  Oscar-díjra jelölt rövidfilmjét, a MAESTRO-t  vetíti a Duna, így érdemes sokáig fent maradni.

A 2005-ben készült MAESTRO főszereplője egy koncertjére készülő madár, aki a színfalak mögött inasa, egy rugós gépkar segítségével hangolódik előadására. 

M. Tóth Géza a filmhez gyerekkorából merített ötletet: családja antik bútorai, faórái, régi játékai már akkor elbűvölték, és úgy vélte, mindegyiknek megvan a maga titka. A MAESTRO a rendező első 3D technikával készült rövidfilmje – ezt a technikát találta a legmegfelelőbbnek a szereplők bonyolult kapcsolatának kifejezésére. Az egyetlen snittből álló rövidfilm egy hétköznapi esemény és az énekes feszült várakozásának ellentétére épül: a kamera az óramutató járásával megegyező irányban haladva követi végig a főszereplő készülődését, ismétlődő zenei aláfestéssel fokozva a hangulatot. A fináléban aztán üt az óra, és elérkezik  a színpadra állás pillanata.

A MAESTRO-t több mint negyven filmfesztiválon díjazták, mint a kínai China International Cartoon and Digital Art Festival, a spanyolországi Huesca Nemzetközi Film Fesztivál, a berlini Interfilm, a portugál Cinanima és az olaszországi Sardinia Film Fesztivál, 2007-ben pedig Oscar-díjra jelölték a Legjobb animációs rövidfilm kategóriában.

A közmédia a legfiatalabb nézőkre is gondolt: a gyerekek régi és mai közönségkedvenc rajzfilmeket is  láthatnak az M2 csatornán.

A délelőtti órákban olyan klasszikusok várják őket, mint Süsü, Mekk Elek, Frakk és Dr. Bubó. Ezt követően a kortárs meséké a főszerep: 12:09-től a Mi újság, kuflik? majd a Bogyó és Babóca epizódjai érkeznek. A Kuflik-sorozat mókás epizódjával egyúttal a most készülő harmadik Kuflik mozifilmre is hangolódhatnak, ami várhatóan idén augusztusban kerül a mozikba. 

A közmédia teljes pénteki programja megtekinthető itt

Facebook Likebox