Nyolc magyar animációs film a brazil filmfesztiválon!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Több hazai film is bekerült a riói Anim!Arte filmfesztivál versenyprogramjába

Nyolc magyar animációs filmet is beválogatott versenyprogramjába a 16.Anim!Arte Nemzetközi Animációs Diákfilmfesztivál zsűrije.A 2001-ben alapított fesztiválon olyan filmek mutatkoznak be, amiknek célközönsége vagy készítői diákok. A szervezők célja a filmkultúra sokszínűségének bemutatása a fiataloknak.

A KEDD Animációs Stúdió négy filmmel is képviselteti magát a brazíliai fesztiválon. A MITCH-MATCH  és a Bogyó és Babóca – Tündérkártyák sorozatok egy-egy epizódja a Világkultúrák kategóriában, a Mi újság, kuflik? és a Detti és Drót epizódjai pedig a Természeti témájú filmek kategóriában esélyesek a győzelemre.

Dániel András könyvsorozatán alapul a nagysikerű Kuflik-rajzfilmsorozat, amelyet Jurik Kristóf és M. Tóth Géza álmodtak vászonra. A történetek főszereplője hét abszurd, de nagyon emberi és szerethető figura, a kuflik, akik határtalan kíváncsiságuk miatt különös kalandokba keverednek az elhagyatott réten, ahol sok más, furcsa lénnyel együtt élnek.  A sorozat abszurd humorával és szokatlan képi világával minden korosztálynak szórakozást nyújt, de esszenciáját a gyerekek értik igazán. Az Anim!Arte-ra  beválogatott Hilda kalapja című epizódban egy gomba kalapja okoz bonyodalmat, ami  a címszereplő kufli fejére szorul. 

A MITCH-MATCH a KEDD Stúdiót alapító, Oscar-jelölt M. Tóth Géza rendező legújabb produkciója, melynek ötletét 2019-es kisfilmje, a MATCHES adta. Főszereplője egy kék fejű gyufa,egy egyszerű használati tárgy, amelynek mozgatásával emberi történetek és mindennapi események elevenednek meg, kreatív játékra hívva a közönséget. A humoros képekben a néző jól ismert helyzeteket fedezhet fel.

 A MITCH-MATCH epizódjait az elmúlt hónapokban számos nemzetközi fesztiválra választották be, mint a Bangladesh Gyerekfilm Fesztivál, a Stuttgart Nemzetközi Animációsfilm Fesztivál vagy a cseh Zlín Nemzetközi Gyerek-és Ifjúságifilm Fesztivál. Jelenleg közel harminc fesztiválon van versenyben. Az Anim!Arte filmfesztiválon a sorozat #06 sorszámú epizódja mutatkozik be. 

A Bogyó és Babóca 4. ‒ Tündérkártyák az elmúlt évtized legsikeresebb magyar gyerekfilm-sorozatának negyedik része, amely elsősorban a 2-6 éves gyerekeket szólítja meg. Bartos Erika író bájos karakterei játékosan, különböző kalandokon keresztül fedezik fel az őket körülvevő világot. A mesék a természet szeretetére, a békességre ösztönzik a legkisebbeket. A brazil fesztiválra bejutott Holdbogár című epizód kerekesszékes főszereplője a fogyatékossággal élők mindennapjait mutatja meg a gyerekeknek. „A Holdbogár gyenge lábai ellenére semmiképp sem kiszolgáltatott szereplő, sokkal inkább az önállóságot testesíti meg” – mesélte a karakterről egy interjúban Bartos Erika, aki a sorozat forgatókönyvét is jegyzi.

A Detti és Drót főhőse egy kislány, Detti, aki képes megállítani az időt. Hűséges társa kutyája, Drót emberi nyelven tud beszélni. Legfőbb segítőjük Borbolya, a boszorkány,aki mindig kisegíti a kis barátokat egy-egy nem várt ötlettel. A Detti és Drót írója és rendezője Heim István, generációja egyik legeredetibb grafikusa és animációs alkotója, akit főképp Erdélyben töltött gyerekkora inspirált a történetek írásakor. Az Anim!Arte fesztiválon a sorozat Szivárvány című epizódját láthatja a brazil közönség.

A Világkultúrák kategóriában szerepel Rófusz Kinga Otthon című rövidfilmje is, amely azt mutatja be, hogyan éli meg egy kisfiú az otthon elvesztését a gyász fájdalma és egy költözés nehézségei közben, és hogy megtalálhatja-e újra egy másik helyen. A filmben végig fontos a generációk közötti kapcsolat; a különbségek és az azonosságok, az átadott szokások, viselkedési minták a régi és az új világ között. Ezek úgy kötnek össze egyéneket és generációkat, ahogy a finom kis selyemszálak tartják egyben családi kultúrák erős selyemszövetét. 

Szintén a Világkultúrák kategóriába választották be Egely Katalin El Memo Georges című filmjét.

Az Anim!Arte diákszekciójában két magyar fiatalért is izgulhatunk: Rebák Tamás diplomafilmjével, a Szökési sebességgel, míg a mindössze 16 éves Peresztegi Hanna rövidfilmjével, a My big happy family-vel jutott be.

Az eseményt május 24. és június 13. közt tartják, online formában. Sok sikert kívánunk az alkotóknak!

Facebook Likebox