Novemberben jön a 9. Országos Rajzfilmünnep

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Idén a 65 éves Pannónia Filmstúdió és Jankovics Marcell életműve előtt tisztelgünk

2022. november 18-20. között immár kilencedik alkalommal, újra megrendezzük az Országos Rajzfilmünnepet.

Az Országos Rajzfilmünnep Magyarország egyetlen olyan animációfilmes fesztiválja, amely három nap alatt 150-180 helyszínen zajlik egyszerre. Partnereink magyar és nemzetközi filmstúdiók, archívumok, animációs képzési helyek és filmforgalmazók, akikkel együtt a rajzfilmek széles palettáját mutatjuk be az érdeklődők számára.  A helyszíni szervezők a filmek kínálatából maguk válogathatják össze a mai és klasszikus filmek listáját, hiszen ők tudják a legjobban, hogy a közösség, amelyben élnek és dolgoznak, milyen alkotásokra kíváncsi. Minden évben bemutatjuk a magyar animáció egy-egy neves mesterének filmjeit, ezzel párhuzamosan a hazai filmstúdiók legfrissebb alkotásait és a hazai művészeti egyetemek animációs hallgatóinak munkáit is műsorra tűzzük.

Az idei Országos Rajzfilmünnep tervezett tematikája az idén 65 éves Pannónia Filmstúdió valamint Jankovics Marcell animációs filmes életművének bemutatása.


Jankovics Marcell – Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Az Országos Rajzfilmünnep speciális, háromnapos közösségi kulturális esemény, amely nem egyetlen helyszínre vár kevés érdeklődőt, hanem a saját lakóhelyén szólít meg sokakat. A hagyományteremtő szándékkal 2011-ben útjára indított Országos Rajzfilmünnephez az elmúlt években egyre szélesebb körben csatlakoztak települések, városrészek. A pandémiát megelőző évben 90 település 180 helyszínén vetítettünk rajzfilmeket gyerekek és családok számára. Az összesen 400 vetítés mellett 250 egyéb kulturális programra került sor országosan, amelyhez 25.000 látogató, mintegy 10.000 kisgyermekes család kapcsolódott.

Rajzfilmünnep 2018, Csolnok

Az esemény során sokféle intézménnyel működünk együtt:
– művelődési házak, könyvtárak
– mozik
– művészeti egyesületek
– könyvesboltok és kávézók
– közösségi terek

A vetítések mellett minden helyszín szervezőinek lehetősége van arra is, hogy helyi kulturális kezdeményezéseknek, produkcióknak (bábelőadás, rajzverseny, gyerek zenei együttesek, néptánc stb.) is megjelenést biztosítson a Rajzfilmünnep programjai között.

Dániel András közönségtalálkozó a 2016-os Rajzfilmünnepen

A rajzfilmünnep során széles körben vonjuk be a kulturális szervezőket, bátorítjuk a helyszíni kezdeményezéseket, hogy csatlakozzanak a programhoz. Nagyvárosoktól a kisebb településekig várjuk a helyszínek jelentkezését, amelyekkel közösen izgalmas és tartalmas programokat valósíthatunk meg.
A fesztivál során lehetőség nyílik nyereményjátékok, pályázatok kiírására is. Az Országos Rajzfilmünnep szervezői összehangolt, egységes online kommunikációval és minden helyszín számára egyéni plakátokkal, molinókkal segíti a közönség tájékoztatását.

A 9. Országos Rajzfilmünnep tervezett időpontja: 2022. november 18-20.

ÜNNEPELJÜK EGYÜTT A RAJZFILMEKET!

További információk: kapcsolat@rajzfilmunnep.hu

Facebook Likebox