Jankovics Marcell-kiállítás Varsóban

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Jankovics Marcell in memoriam címmel nyílt kiállítás Varsóban

Jankovics Marcell in memoriam címmel nyílt kiállítás szeptember 15-én Varsóban. A megnyitón lengyelországi bemutatóként levetítették a nemzet művésze, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező Az ember tragédiája című animációját is, ahogy az MTI közleményében is olvasható. A megnyitón részt vett Jankovics Marcell (1941-2021) özvegye, Rubovszky Éva, a IX. Országos Rajzfilmünnep fővédnöke.

Forrás: Teatr Druga Strefa varsói színház honlapja

A kiállításnak köszönhetően a lengyel közönség “első alkalommal ismerkedhet meg a sokoldalú alkotó életművével” – olvasható  a Teatr Druga Strefa varsói színház honlapján. A látogatók megtekinthetik Jankovics animációinak részleteit, a filmekhez fűződő grafikáit, a torzóban maradt Biblia-filmje forgatókönyvét.

Része a kiállításnak egy, a berendezésével a múlt század 90-es éveit felidéző terem, amelyben a korabeli tévékészüléken sugározzák a Jankovics közreműködésével készült Gusztáv-sorozatot. A nagy sikerű filmsorozat Lengyelországban is ismert, a lengyel televízió az 1980-as és a 90-es években vetítette – idézik fel a szervezők.

A megnyitón Az ember tragédiáját lengyel feliratokkal mutatják be Bogdan Zadura Bethlen Gábor-díjas lengyel költő fordítása felhasználásával. Madách Imre műve 2014-ben jelent meg Zadura új lengyel átültetésében. A költő akkor az MTI-nek elmondta: Jankovics Marcell filmfeldolgozásának is szerepe van abban, hogy őmaga egyre korszerűbbnek, aktuálisabbnak látja a drámát.

A varsói magyar nagykövetség, a varsói Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ, valamint a lengyel főváros önkormányzata támogatásával szervezett kiállítás október 30-ig lesz megtekinthető.

 

Szöveg forrása: MTI (2022. szeptember 14.)

Facebook Likebox