Toldi – magyar hős a mozikban

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

A magyar animáció egyik legnagyobb alakja, Jankovics Marcell előtt tisztelegve, az ő születésnapjához igazítva, október 20-tól látható a hazai mozikban a rendező utolsó alkotása, a Toldi című egész estés animációs film – tájékoztatta az MTI-t a Kecskemétfilm.

Arany János elbeszélő költeményének animációs feldolgozása, Jankovics Marcell utolsó alkotása a Magyar népmesék sorozatot is jegyző Kecskemétfilm 100 alkotója több mint háromévnyi munkájának eredménye. A mozifilmet megelőző nagyszabású animációs sorozatot, amely az MTVA támogatásával valósult meg az Arany János-emlékévhez kapcsolódó pályázat útján, nagy sikerrel mutatták be tavaly a közmédiában. Mint írták, Toldi Miklós történetén keresztül tanúi lehetünk egy irgalmatlan erejű kamaszfiú felnövésének, aki uralni a saját képességeit, hogy Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson.

Jankovics Marcell és Csákovics Lajos rendező animációs filmjében nemcsak az ármánykodó báttyal való viszályt és az önmagát kereső ifjú belső vívódásait éljük át, de teljes gazdagságában megjelenik benne a lovagi világ és a magyar puszta, illetve a lápvidék is. Együtt barangolunk Toldival a mocsárban és a 14. századi Pest utcáin, ahogy mindennel és mindenkivel szembeszállva küzd az igazságáért.

A film a Kecskemétfilm gyártásában készült. A forgatókönyvet írta, a figuraterveket készítette és a filmet rendezte Jankovics Marcell, a társrendező Csákovics Lajos. A producer Mikulás Ferenc, a zeneszerző Selmeczi György, a látványtervező és színdramaturg Maticska Zsolt és Richly Zsolt, a gyártásvezető Vécsy Vera. A Toldi mesélője Széles Tamás.

Előzetes:

Szöveg forrása: MTI, Kecskemétfilm hivatalos honlapja

Képek forrása: nfi.hu – Nemzeti Filmintézet hivatalos honlapja

Videó forrása: Mozinet Youtube csatornája

Facebook Likebox