A közönségelérés kortárs módszerei

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Tudományos konferencia és szakmai nap

A IX. Országos Rajzfilmünnep kísérőrendezvénye

A közönségelérés kortárs módszerei című konferencia az idén kilencedik alkalommal megszervezett Országos Rajzfilmünnep kiemelt kísérőeseménye. A Hagyományok Házában tartott szakmai napon elsősorban a rajz- és gyerekfilmközönség elérésének, nevelésének, megtartásának lehetőségeit vizsgálták az előadók. A megnyitón M. Tóth Géza, az Országos Rajzfilmünnep alapítója köszöntötte az előadókat, a közönség tagjait, köztük kiemelten Rubovszky Évát, a IX. Országos Rajzfilmünnep fővédnökét. A konferencia teret adott az ország különböző pontjáról érkező közművelődési szakembereknek, hogy új ismereteket sajátítsanak el, inspirálódjanak, és kapcsolatot teremtsenek egymással.

Velünk élő filmtörténet

Az első szekció dr. Varga Zoltán filmtörténész „Témához a stílust” című előadásával kezdődött, aki a Pannónia Filmstúdió animációs filmjeiről osztotta meg gondolatait a hallgatósággal, külön hangsúlyozva Jankovics Marcell életművének jelentőségét. Kiss Melinda animációs tervezőművész, egyetemi tanár, a Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció Tanszék vezetője az egyetemen több mint 10 éve indult animációs képzést mutatta be az oktatás és az alkotás fókuszán keresztül. Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum vezetője, „Régi filmek új köntösben” című előadásával zárta az első blokkot.

A nagyközönség megszólítása

A második szekció előadói a szekcióvezető Ráduly Györggyel együtt járták körbe a tájékoztatás, aktivizálás és szolgáltatás témakörét. Jung Zsuzsanna forgalmazási szakember előadása a 2020 őszén új online filmtárral bővülő, Magyarországon elérhető streaming-szolgáltatások kínálatáról szólt. „Filmio – benne van minden történetünk” című előadásában a Nemzeti Filmintézet által indított platformjáról beszélt, mely széles közönség számára teszi elérhetővé a magyar filmalkotásokat. Böszörményi Gábor, a Mozinet Kft. ügyvezetője Esettanulmányok a „Toldi, a mozifilm és a Ruben Brandt, a gyűjtő moziforgalmazásáról” címmel tartotta meg előadását. Radóczy Katalin, az AMC Networks International programigazgató-helyettese a tematikus gyermekcsatornák kábeltelevíziós piacon betöltött szerepéről tartotta előadását.

Közönség mint közösség

Az utolsó szekció az animációs fesztiválok, műhelyek és klubok életébe engedett betekintést, a szekcióvezető Csáji László Koppány, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója volt. Fülöp József, animációs filmrendező, egyetemi tanár, a MOME rektora a Kiskakas Animációs Filmnapok társalapítója a 2002-es alapítás óta megtett utat, az alkotó közösségek kapcsolódási és megjelenési lehetőségeit mutatta be. Patrovits Tamás animációsfilm-rendező, grafikusművész, művésztanár „Az animáció mint kreatív oktatási eszköz” című előadása a Primanima Nemzetközi Animációs Filmfesztivál és a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér életébe adott betekintést. A konferenciát Demeter Éva, az Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál és a szolnoki Tisza Mozi igazgatója „Minden szinten szinte minden” című előadásában bemutatta, hogyan tud egy artmozi közösségi térként funkcionálni a 21. században.

A IX. Országos Rajzfilmünnep további kísérőprogramjait az alábbi oldalon folyamatosan frissítjük: https://rajzfilmunnep.hu/helyszinek/

ÜNNEPELJÜK EGYÜTT A RAJZFILMEKET!

Rajzfilmek kicsiknek és nagyoknak, országszerte!

www.rajzfilmünnep.hu

 https://www.facebook.com/OrszagosRajzfilmunnep

További információ: kapcsolat@rajzfilmunnep.hu

Fotók: Sándor Emese/MMKI

Facebook Likebox