Útmutató szervezőknek

ÚTMUTATÓ AZ ONLINE RAJZFILMÜNNEP MEGSZERVEZÉSÉHEZ

Az animáció világa által kínált filmeket idén is együtt ünnepeljük, ám a járvány miatt az Országos Rajzfilmünnepet online tartjuk meg november 13-15 között. A helyzet egészen új lehetőségeket nyitott meg számunkra, hiszen az online Rajzfilmünnep a szervezők összefogásával mindenki otthonába könnyen el tud jutni. Szeretnénk átadni nektek a leghasznosabb információkat az Online Rajzfilmünnep kapcsán, ezért a szervezéssel kapcsolatban azonnal felmerülő kérdésekre az alábbi segédletben adjuk meg nektek a válaszokat.

További kérdések esetén írjatok a kapcsolat@rajzfilmunnep.hu e-mail címre, vagy hívjatok bennünket a +36 70 385 5927 telefonszámon.
 
 
1.Hogyan és mikor valósul meg idén az Országos Rajzfilmünnep?
A járvány miatt az Országos Rajzfilmünnep programjait online tesszük elérhetővé november 13-15 között.
 
 
2. Miben más a Rajzfilmünnep Online?
Idén egészen új módon ünnepeljük a rajzfilmeket. Az idei Rajzfilmünnep afféle online találkozó, ahol a filmfesztiválozás élményét közvetlenül a közönségünk otthonaiba juttatjuk el. Mindez arra is lehetőséget ad, hogy nagyobb figyelmet kapjon a szervezésben résztvevő települések kulturális élete.
 
 
3. Hol és mikor lesz elérhető a Rajzfilmünnep online kiadása?
Idén online tesszük közzé a filmeket november 13-15. között. A Rajzfilmünnep annyiban nem változik, hogy a programot idén is a helyszínek állítják össze maguknak. Minden helyszínnek saját Youtube-csatornája lesz, ahol az általa kiválasztott egyedi programot töltjük fel a helyi közönségnek. A Youtube csatornák elérhetőségeit az együttműködési szerződések aláírása, a rajzfilmes program kiválasztása és összeállítása és a helyi videók beküldése után adjuk meg nektek.
 
 
4. Milyen lesz a Rajzfilmünnep online programja?
A Rajzfilmünnep kínálatában idén is klasszikus és új mesefilmek és fantasztikus kortárs animációs alkotások szerepelnek. Idén 30 blokkból lehet összeállítani a vetítési programot. A blokkok között vannak rövidebb 20-30 perces összeállítások, ám a többségük 1-1,5 órás. A filmes csomagok különlegessége, hogy a szervező helyszínek egyedi színezetet adó videói is szerepelnek benne.
 
 
5. Hogyan kell összeállítani a blokkokból az online programot?
A csomagból javasoljuk, hogy legalább két napra, minimum 5-5 órányi anyagot válogassatok be november 13-15. között. Lesznek kifejezetten ajánlott csomagok is, amiket szeretnénk, ha mindenképpen a programba szerkesztenétek. A kapcsolat@rajzfilmunnep.hu email címen jelezzétek, hogy melyik filmes blokkot melyik napon hány órakor szeretnétek vetíteni.
 
 
6. Melyek lesznek az ajánlott programok?
Idén negyven éves Magyarország első Oscar-díjas animációs filmje, A légy, ezért a VIII. Országos Rajzfilmünnep a film rendezője, Rófusz Ferenc életműve előtt tiszteleg. A háromnapos rendezvényen a nagysikerű rövidfilm mellett vetítjük Rófusz Ferenc Egy év Hoppifalván c. egészestés gyerekfilmjét és több egyedi rövidfilmjét is. Ezeket mindenképpen szeretnénk ajánlani a csatornákra.
 
 
7. Lehet-e egy csomagot többször vetíteni, ha szeretném?
A Rófusz Ferenc filmjeit bemutató két blokkot (BLOKK 1-2), az MTVA blokkjait (BLOKK 4-9) és a fesztiválválogatásokat (BLOKK 28-31) csak egy alkalommal lehet választani valamint csak egyszer lehet vetíteni a három nap során. Ugyanakkor ezeket a programokat kiemelten ajánljuk, különösen a Rófusz Ferenc filmjeit bemutató blokkokat, mivel idén Rófusz Ferenc negyven éves filmjét ünnepeljük. Az összes többi blokkot minden helyszín kedve szerint variálhatja, akár többször is leadhatja.
 
 
8. Mitől lesz egyedi a vetítésem, ha nem tarthatok kísérőprogramot?
Minden helyszín egyedi csatornájára helyi kulturális tartalmakkal is kiegészített programot töltünk fel, így a települések megjelenhetnek a sajátos kulturális témájú videóanyagaikkal, amit a rajzfilmek közé ágyazva teszünk közzé. Ahhoz, hogy egyedi csatornát hozzunk létre, legalább 5-10 helyi videót kell beküldeni a kapcsolat@rajzfilmunnep.hu e-mail címre.
 
 
9. Milyen helyi videókat küldjek az egyedi programomba?
A szervezőkre szeretnénk bízni a döntést, műfaját tekintve nincs megkötés. Elsősorban a helyi kulturális életeteket bemutató anyagokat várunk: lehet a helyi színjátszókör vagy iskola műsora, interjú a könyvtár vezetőjével, kiállítás-bemutató, bábelőadás. Bármilyen videó, ami kötődik a településetekhez vagy egy jellegzetes helyi esemény, amire vagy akire büszkék vagytok. A felvételek lehetnek újak és archívak is.
 
 
10. Milyen formátumban kell megküldeni ezeket a videókat?
A videó hosszára nincs megkötés, a formátum mp4, mov, amit fájlküldő rendszerrel (wetransfer, myairbridge) vagy megosztva (drive, dropbox) tudtok eljuttatni vagy megosztani a kapcsolat@rajzfilmunnep.hu e-mail címre. Olyan videók linkjeit is szívesen fogadunk, amik esetleg már láthatóak a YouTube-on.
 
 
11. Milyen költségekkel jár az idei Rajzfilmünnep?
Idén minden programot ingyenesen teszünk elérhetővé online.
 
 
12. Hogyan tudom népszerűsíteni az online Rajzfilmünnepet?
Annak ellenére, hogy online lesz a Rajzfilmünnep, idén is a helyszínek feladata lesz a program népszerűsítése. Ehhez plakátot, digitálisan elérhető kreatív anyagokat és szöveges anyagokat (sajtóközleményeket, ajánlókat, alkotói bemutatkozókat) bocsátunk a helyszínek rendelkezésére.
Hol lehet közzétenni ezeket az népszerűsítő anyagokat?
  • plakát kihelyezve a helyszínen
  • helyszín weboldalára hírek, képek
  • helyi médiában cikkek, sajtóanyagok megjelentetése
  • helyszínek Facebook oldalai és Facebook-esemény létrehozása, ahol kérjük, hogy az alábbi módon jelöljétek meg a programot, hogy egységes lehessen: @OrszagosRajzfilmunnep
Az online használható marketing anyagokat az alábbi közös Drive-mappába fogjuk feltölteni október 19-ig, ahonnan könnyen le tudjátok tölteni felhasználásra: Google Drive
Facebook Likebox