Filmes csomagok

BLOKK 1

40 éve készült az Oscar díjas magyar animáció – A légy – Rófusz Ferenccel ünnepelünk

Rófusz Ferenc Oscar-nyertes animációja, az A légy egy légy utolsó, küzdelmes perceit mutatja be a rovar szemszögén keresztül. A blokkban a rendező további három filmje, a Holtpont, az A kő és  a Gravitáció is látható.

BLOKK 2

Rófusz Ferenccel ünnepelünk – az MTVA filmjei

Mi az élet? – Erre az örökérvényű kérdésre keresi a választ Rófusz Ferenc kisfilmje, a Ticket. A humoré a főszerep az általa rendezett Gusztáv-epizódokban, míg legújabb, Az utolsó vacsora című animációja Leonardo Da Vinci híres festményének állít emléket.

BLOKK 3

Rófusz Ferenc gyerekfilmje Egy év Hoppifalván

A hoppik színes, vidám, manószerű lények, akik egy varázslatos völgyben élnek, és az ő dolguk az, hogy a hétköznapok mellett ünnepek is legyenek a világban. Hoppifalván egész évben nagy a sürgés-forgás: húsvétkor tojást festenek, karnevál idején táncokat tanulnak, farsang alkalmával jelmezeket készítenek, karácsonykor díszeket gyártanak és ajándékokat csomagolnak. Minden ország minden fontos ünnepéről a hoppik gondoskodnak, így kalandjaikon keresztül a világ különböző népeit és a szokásaikat is megismerhetik a gyerekek.

BLOKK 4

ÁLLATI RETRÓ I. – az MTVA klasszikus sztárjai

Ebben a blokkban az állatoké a főszerep! A Kukori és Kotkoda, a Frakk, a macskák réme és a Vízipók, csodapók kettő-négy- és nyolclábú főhőseinek történetei mindenkinek mosolyt csalnak az arcára.

BLOKK 5

ÁLLATI RETRÓ II. az MTVA klasszikus sztárjai

Ebben a blokkban az állatoké a főszerep! A Kukori és Kotkoda, a Frakk, a macskák réme és a Vízipók, csodapók kettő-négy- és nyolclábú főhőseinek történetei mindenkinek mosolyt csalnak az arcára.

BLOKK 6

ÁLLATI RETRÓ III. az MTVA klasszikus sztárjai

Ebben a blokkban az állatoké a főszerep! A Kukori és Kotkoda, a Frakk, a macskák réme és a Vízipók, csodapók kettő-négy- és nyolclábú főhőseinek történetei mindenkinek mosolyt csalnak az arcára.

BLOKK 7

Horgászok, rendőrök és háztartási robotok – KLASSZIKUS MESESOROZATOK AZ MTVA-TÓL

Szerepjátékra hívnak az MTVA rajzfilmsorozatai. Az A nagy ho-ho horgász, a Pityke és a Mikrobi humoros epizódjait nézve egy horgász, egy rendőr, és egy háztartási robot – bőrébe bújhatunk.

BLOKK 8

NOSZTALGIÁZÁS AZ MTVA klasszikus sorozataival

Mézga Géza, Paula, tinédzser Kriszta lányuk és hát az a nyughatatlan legkisebb gyerek, Aladár. Szóval ők a Mézga család, persze lehet, hogy még Máris szomszédot is ide kellene számítani. Mindig rendkívül különös kalandokba keverednek, részben az Aladár által felfedezett “távoli” rokon, MZ/X-nek köszönhetően, részben saját erőből. Aladár saját készítésű, rádióból átalakított adóvevője segítségével lépnek kapcsolatba a köbunokai fokon harmincadik századi rokonnal. Hihetetlen dolgok történnek hirtelen az egyébként hétköznapinak mondható családban. Nem csoda, hogy a családanya elég gyakran Hufnágel Pisti nevét emlegeti.

BLOKK 9

CSALÁDI LEGENDÁRIUM – BORKA ÉS A VARÁZSRUHA VÁLOGATÁS I.

Borka egy kicsi lány egy nagy családban, aki az ükmamájától örökölt varázsruha segítségével belekukkant ősei életébe. A varázslatban megismert családi történeteknek köszönhetően mindig minden kis problémájára megtalálja a megoldást.

BLOKK 10

CSALÁDI LEGENDÁRIUM – BORKA ÉS A VARÁZSRUHA VÁLOGATÁS II.

Borka egy kicsi lány egy nagy családban, aki az ükmamájától örökölt varázsruha segítségével belekukkant ősei életébe. A varázslatban megismert családi történeteknek köszönhetően mindig minden kis problémájára megtalálja a megoldást.

BLOKK 11

SPORTLEGENDÁK ANIMÁCIÓN – Cserebogarak

A Cserebogarak műfaját tekintve animációs sportfilm-sorozat, ahol mindegyik epizód más-más sportág kiválóságainak – Egerszegi Krisztina, Kárpáti Rudolf, Polgár Judit, Zsófi és Zsuzsa – gyerekkorába nyújt betekintést.

BLOKK 12

MESÉK ALSÓSOKNAK – Összeállítás magyar műhelyek kortárs sorozataiból – a Filmfabriq, a Cinemon és a KGB Stúdió filmjei

Játszva fedezhetik fel a világot a kisiskolások a Filmfabriq, a Cinemon és a KGB Stúdió rajzfilmsorzataival. A Hajótöröttek tudományos-ismeretterjesztő animációs filmsorozat egy nagyapa és unokája kalandjairól szól, akik hajótörést szenvednek, és egy lakatlan szigeten kell boldogulniuk. A Boxi két papírból hajtogatott főszereplője Kartomi, a kisfiú és kutyája, Boxi, a kutyája egy gyerekszoba íróasztalán megelevenedett papír városkában élnek és  izgalmas kalandokat élnek át különös, kartonból, dobozokból és hétköznapi tárgyakból épült világukban. A Kojot epizódjai egy  egy másik égtájra kalauzolják a nézőket – a tanulságos sorozat indián történetek alapszik.

BLOKK 13

KEDVENCEK A KECSKEMÉTFILMTŐL I. – Összeállítás a legkisebbeknek A Négyszögletű Kerek Erdő epizódjaiból

A Négyszögletű Kerek Erdő lakói furcsa lények. Néha azt sem tudjuk eldönteni, emberek vagy állatok. A Négyszögletű Kerek Erdőben lakik például Bruckner Szigfrid, a kiérdemesült cirkuszi oroszlán, akinek kilyukad a szemfoga. De nem egyedül megy orvoshoz, mert Szörnyeteg Lajos, a legjobb szívű behemót agyveleje is beletörött a gondolkozásba. Vagy itt van a hebrencs Vacskamati, aki elfelejti megöntözni a virágját, aminek pedig annyira örült, amikor megkapta a születésnapján. És ki más nyerhetné a költőversenyt, mint a… na, de ezt már tényleg nem árulhatjuk el!

BLOKK 14

KEDVENCEK A KECSKEMÉTFILMTŐL II. – Meseválogatás a Kecskemétfilm Stúdió sorozataiból

Ebben a blokkban a Kecskemétfilm Stúdió három igazi klasszikusával nosztalgiázhatunk: a Magyar népmesék, a Mesék Mátyás királyról és a Cigánymesék generációkon átívelő tanulságai minden korosztályt megszólítanak.

BLOKK 15

KEDVENCEK A KECSKEMÉTFILMTŐL III. – Meseválogatás a Kecskemétfilm Stúdió sorozataiból

Ebben a blokkban a Kecskemétfilm Stúdió három igazi klasszikusával nosztalgiázhatunk: a Magyar népmesék, a Mesék Mátyás királyról és a Cigánymesék generációkon átívelő tanulságai minden korosztályt megszólítanak.

BLOKK 16

KICSIKNEK, NAGYON! I. – a KEDD Stúdió összeállítása a legkisebbeknek

A KEDD animációs műhely 18 éve elkötelezett híve a minőségi gyerekfilmek gyártásának és terjesztésének. Az egy órás összeállításban a stúdió három kreatív sorozata mutatkozik be. A töretlen népszerűségnek örvendő Bogyó és Babóca történetei a legkisebbeket szólítják meg, a különös Kuflik a kicsit nagyobbakat kalauzolják el az elhagyatott rétre. A Dúdolóval játszva sajátíthatja el a legkisebb korosztály a mindenki által ismerősen csengő dalokat a letisztult látványnak és ismétlődő versszakoknak köszönhetően.

BLOKK 17

KICSIKNEK, NAGYON! II. – a KEDD Stúdió összeállítása

A KEDD animációs műhely egy órás összeállításban a stúdió két legnépszerűbb sorozata mutatkozik be: a töretlen népszerűségnek örvendő Bogyó és Babóca történetei a legkisebbeket szólítják meg, a különös Kuflik a kicsit nagyobbakat kalauzolják el az elhagyatott rétre.

BLOKK 18

KICSIKNEK, NAGYON! III. – a KEDD Stúdió összeállítása

A KEDD harmadik blokkjában népszerű meséket és igazi újdonságokat is láthatnak a gyerekek. Remek szórakozást nyújtanak a Detti és Drót kalandjai és a KEDD két legújabb sorozatának epizódjai is: a NASZREDDIN HODZSA meséi főhőse az agyafúrt Naszreddin, aki szamarán hátrafelé ülve hódítja meg a nézőket. A sorozat Berecz András mesemondó hangján adja át nekünk az élet nagy igazságait.
A MITCH-MATCH gyufaszál főszereplője pedig kalandos útjai során egyszerű használati tárgyként is végtelen lehetőséget kínál a játékra és a fantázia szabadon engedésére.

BLOKK 19

NAGY KALANDOK I.Bogyó és Babóca – 13 mese

Bogyó és Babóca neve ismerősen csenghet minden óvodás és kisiskolás számára. Bartos Erika nagysikerű könyvsorozatának hősei életre kelnek a Bogyó és Babóca – 13 mese című animációs filmben. Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány elválaszthatatlan barátok. A 13 rövid mesében sok kedves kalandot élnek meg együtt, s közben új barátokat szereznek, valamint megismerik az őket körülvevő világot.

BLOKK 20

NAGY KALANDOK II.Bogyó és Babóca – 13 új mese

A második Bogyó és Babóca rajzfilmben Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány immár barátokként fedezik fel az őket körülvevő világot. A kedves rövid mesék a legkisebbek számára érthetően közvetítenek olyan értékeket, mint az önzetlenség, türelem, kitartás és a természet szeretete.
Bogyó, Babóca és új barátaik bejárják az erdőket, mezőket, vizeket, és ezúttal egy léghajóval még az eget is meghódítják, s közben segítenek mindenkinek, akivel útjuk során összetalálkoznak.

BLOKK 21

NAGY KALANDOK III.Bogyó és Babóca – Játszótársak

A Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak, az előző két szériához hasonlóan, 13 epizódban mesél Bogyó, Babóca és kis barátaik élményeiről. A már jól ismert szereplők mellett megismerkedhetünk új karakterekkel is: a kalapját vesztett Gombával, a titokzatos Csillaglánnyal, a kürtős kalácsokat árusító Bodobáccsal és Hörcsöggel. A figurák hangját ezúttal is Pogány Judit kölcsönzi, így már több mint száz különböző hangon szólal meg a Bogyó és Babóca mesékben.

BLOKK 22

NAGY KALANDOK IV. – Egy kupac kufli

A hét kufli az Elhagyatott Rét közepén él, messze a világ zajától, egy kuflikupac lakályos üregeiben. Zödön a legzöldebb. Pofánka a legpirosabb. Titusz a legsárgább. Hilda a leglilább. Valér a legkékebb. Bélabá a legbarnább. Fityirc meg a legszürkébb, mert… Hát, mert annak is lennie kell valakinek!
Az Egy kupac kufli című filmből kiderül, hogyan töltik a kuflik a Bújócskázás Világnapját, minek öltöznek, ha nyáron szilveszteri jelmezbálba hívják őket, mit tesznek, ha az árvíz kiönti őket az otthonukból, sőt azt is, hogy mi történik, amikor apró házi kedvencük váratlanul hatalmasra nő! És persze még sok-sok mindent, hiszen a kuflikkal csupa meglepetés és furcsaság az élet!

BLOKK 23

NAGY KALANDOK V. – Mi újság, kuflik?

A hét kufli új kalandjai során találkozunk a többi rétlakóval is, akik szintén nagyon különleges lények, megismerhetjük például Doktor Furcsát, a zsibbadások és bizsergések szakértőjét, Kleofárdot, a Manótevét, a földalatti birodalom idegenvezetőjét, a bogaras bogarat, Csocsótányt, vagy Sámlit, azaz a Máshogyoszkópot, aki megmutatja, tulajdonképpen milyen is a világ valójában.
Kiderül, mi az a szötymag és a ruglipálya, milyen, ha Hildának pucováló rohama van, vagy milyen a macskalegyek trappolós tánca Bélabá nagyítóján keresztül. Az új filmben lesz kufli-pofavágóverseny, izgalmas kufli-kalózhajócsata és kufli-koncert, sőt Fityirc azt is megmutatja, hogy kell elsajátítani a zsákfejű békák délelőtti ummogását. Megtudjuk, hogy a kuflik nem tudnak ellenállni a pocsolyákban plocskolásnak, és még puffpudingot készíteni is megtanulhatunk.

BLOKK 24

NAGY KALANDOK VI. – Boxi, a kincs nyomában

Kartomi, a kisfiú és Boxi, a kutya egy kincskereső térképet találnak a városban. Követik a térkép jeleit, és hatalmas utat tesznek meg. Közben ahol lehet, segítenek. Laradírozzák a falfirkákat, társat találnak egy magányos doboznak, segítenek az űrlényeknek, megtalálják az elveszett cirkuszi oroszlánt. Útjuk végén még a legnagyobb kincset is meglelik, ha nem is épp olyan formában, ahogy azt elképzelték…

BLOKK 25

ANIMÁLT TÖRIÓRA – Magyar csaták sorozat

A középkori Magyarországba repít vissza a Magyar csaták sorozat, bemutatva a magyarok leghíresebb küzdelmeit. Az izgalmas epizódokat történelemóra keretén belül is érdemes megnézni. A  3D technikának köszönhetően mi is együtt harcolhatunk a törökökkel. 

BLOKK 26

KORTÁRS ANIMÁCIÓK

A legizgalmasabb kortárs animációkat gyűjti egy csokorba ez a válogatás. Olyan alkotásokat láthattok, mint a Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztiválon is debütáló ReMake, az egy öngyilkos virág történetét bemutató Tulipán, az otthonteremtést körbejáró és  most különösen aktuális Otthon vagy az Oscar-díjra jelölt MAESTRO.

BLOKK 27

ÚJ NEMZEDÉKEK – MOME Summer Premier – ÖSSZEÁLLÍTÁSOK a MOME hallgatóinak filmjeiből

A blokk a a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció szakán végzett hallgatóinak diplomafilmjeit tartalmazza. A filmek stílusukat, mondanivalójukat tekintve igen sokszínűek, rendezőik eltérő alkotói magatartását tükrözve nyújtanak izgalmas körképet a fiatal animációs világáról. A rövidfilmeket eddig csak fesztiválokon és az egyetem MOME Summer Premier 2020 nevű eseményén láthatta a közönség.

 

BLOKK 28

ÚJ NEMZEDÉKEK II – METU – ÖSSZEÁLLÍTÁSOK a METU hallgatóinak filmjeiből

Az animáció műfajában az a csodálatos, hogy a lehető legváltozatosabb módon képes megszólítani a közönséget. A legkisebbektől az érettebb korosztályig, mindenki számára tartogat élményt, üzenetet, vidám vagy elgondolkoztató perceket. A kép és ritmus univerzális nyelvén történeteket, érzelmeket, gondolatokat közvetít, a technikai és vizuális eszközök által pedig olyan lehetőségek nyílnak meg, amelyeknek csak a képzelet szab határt.
A METU animáció hallgatóinak alkotásai ezt a képi és gondolati változatosságot tükrözik. Izgalmas látni azt a sokféleséget, amely a filmek alkotói koncepciójában, a vizuális és narratív megoldásokban mutatkozik meg. A válogatás az elmúlt öt év legjobb diplomafilmjeit tartalmazza, amelyek közül több is nagy sikerrel szerepelt hazai és nemzetközi fesztiválokon.

BLOKK 29

FESZTIVÁLOK LEGJOBBJAI I. – A Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál legjobbjai – Legfrissebb magyar rajzfilmek 4-6 éveseknek

A legújabb magyar rajzfilmek 4-6 éveseknek a Cinemira – Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál országos programjában! Hét rövid mesefilm, amelyben a legkisebbek kedves történeteken keresztül ismerkedhetnek meg az élet és a környezetük fontos kérdéseivel. A rajzfilmek humorral beszélnek a családi bonyodalmakról, az ünnepekről, de tanulhatnak a gyerekek az emberi testről is, és persze találkozhatnak régi kedvenceikkel, a Kuflikkal, vagy épp Kipp-Kopp-pal ebben a közel egyórás összeállításban.

BLOKK 30

FESZTIVÁLOK LEGJOBBJAI II. – A KAFF 2019-es díjnyertes filmjei

A tavalyi Kecskeméti Animációs Filmfesztivál legjobbjai szerepelnek ebben a blokkban. A filmek a világ sokszínűségét hangsúlyozzák: az Egy komisz kislány naplója például Mexikóba kalauzol, a Hortobágyi darumese bemutatja az Alföld élővilágát, míg a Hajótöröttek sorozat az árapály jelenségét ismerteti a legkisebbek számára is érthető módon.

BLOKK 31

FESZTIVÁLOK LEGJOBBJAI III. – A KAFF 2019-es díjnyertes filmjei

Álom és valóság keveredése, a szülői gondoskodás nehézségei, az emberi élet sorsfordulói – csak pár címszó, amit az utolsó blokk filmjei boncolgatnak. A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyfilmjeit bemutató blokkban  többek közt a ReMake, az ApApArA, és a Cigánymesék Riza éjszakája című epizódja látható.

Facebook Likebox