Országos Rajzfilmünnep

Kedves Látogató!

Az Országos Rajzfilmünnep Magyarország egyetlen olyan animációfilmes fesztiválja, amely három nap alatt 130-150 helyszínen zajlik egyszerre. Partnereink magyar és nemzetközi filmstúdiók, archívumok, animációs képzési helyek és filmforgalmazók, akikkel együtt a rajzfilmek széles palettáját mutatjuk be az érdeklődők számára.  A helyszíni szervezők a filmek kínálatából maguk válogathatják össze a mai és klasszikus filmek listáját, hiszen ők tudják a legjobban, hogy a közösség, amelyben élnek és dolgoznak, milyen alkotásokra kíváncsi. Minden évben bemutatjuk a magyar animáció egy-egy neves mesterének filmjeit, ezzel párhuzamosan a hazai filmstúdiók legfrissebb alkotásait és a hazai művészeti egyetemek animációs hallgatóinak munkáit is műsorra tűzzük. Az 2022-es Országos Rajzfilmünnep fókuszát Jankovics Marcell és a 65 éve alapított Pannónia Filmstúdió munkássága adta, valamint külön összeállítással emlékeztünk Bálint Ágnesre, születésének 100. évfordulója alkalmából.

Az Országos Rajzfilmünnep speciális, háromnapos közösségi kulturális esemény, amely nem egyetlen helyszínre vár kevés érdeklődőt, hanem a saját lakóhelyén szólít meg sokakat. A hagyományteremtő szándékkal 2011-ben útjára indított Országos Rajzfilmünnephez az elmúlt években egyre szélesebb körben csatlakoztak települések, városrészek. 2022-ben Magyarországon és Erdélyben 109 település 140 helyszínén, 600 vetítésen és 200 kísérőprogramon közel 28 000 látogató vett részt.

Az Országos Rajzfilmünnepek során sokféle intézménnyel működünk együtt:

művelődési házak, könyvtárak
mozik
művészeti egyesületek
könyvesboltok és kávézók
közösségi terek.

– A vetítések mellett minden helyszín szervezőinek lehetősége van arra is, hogy helyi kulturális kezdeményezéseknek, produkcióknak (bábelőadás, rajzverseny, gyerek zenei együttesek, néptánc stb.) is megjelenést biztosítson a Rajzfilmünnep programjai között
– Széles körben vonjuk be a kulturális szervezőket, bátorítjuk a helyszíni kezdeményezéseket, hogy csatlakozzanak a programhoz. Nagyvárosoktól a kisebb településekig várjuk a helyszínek jelentkezését, amelyekkel közösen izgalmas és tartalmas programokat valósíthatunk meg.
– A fesztivál során lehetőség nyílik nyereményjátékok, pályázatok kiírására.
– Az Országos Rajzfilmünnep szervezői összehangolt, egységes online kommunikációval és minden helyszín számára egyéni plakátokkal, molinókkal segíti a közönség tájékoztatását.

A X. Országos Rajzfilmünnep tervezett időpontja: 2024. november 15-17.

ÜNNEPELJÜK EGYÜTT A RAJZFILMEKET!

További információk: kapcsolat@rajzfilmunnep.hu

Az Országos Rajzfilmünnep csapata

Facebook Likebox