Országos Rajzfilmünnep

Az Országos Rajzfilmünnepet a KEDD, Magyarország egyik legsikeresebb animációs műhelye hozta létre 2011-ben azzal a szándékkal, hogy Magyarország minél több településére juttassa el a rajz- és animációs filmek sokszínű kultúráját, értékeit, és a legkisebb gyerekektől a legidősebbekig  a lehető legszélesebb közönség számára kínálja a közösségi filmnézés élményét.

Az Országos Rajzfilmünnep többnapos helyi kulturális eseménysorozatot fog össze országos szinten. Széles körben vonja be a kulturális szervezőket, bátorítja a helyszíni kezdeményezéseket.

A stúdió évről évre azon dolgozik, hogy az animációs műfaj minél teljesebb keresztmetszetét mutassa be az érdeklődő közönségnek, és a rendezvényhez csatlakozó helyszínek segítségével az ország számos helységébe eljusson

A Rajzfilmünnep három napja alatt a szakemberek által összeállított gazdag filmkínálatból minden helyszín egyedileg összeszerkesztett programmal ünnepelheti a rajzfilmeket.  Sok helyen izgalmas családi programokkal is várják a nézőket.

A filmes programban magyar és nemzetközi, klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan egész estés, vagy rövid animációs filmek, melyek meghatározóak az animációs műfaj területén.

A filmkínálatot nemcsak a gyerekeknek, családoknak állítjuk össze, a csatlakozó helyszínek izgalmas magyar és nemzetközi animációs filmek közül válogathatnak az animáció iránt érdeklődő fiatal és felnőtt nézők részére is.

Az elmúlt években a magyar animáció egy-egy mesterének munkásságát állítottuk a középpontba: bemutattuk Richly Zsolt filmjeit, a Mézga család bemutatásának 50. évét ünnepelve a magyar animáció egyik legsokoldalúbb zsenijérrl, Nepp Józsefről is megemlékezett a Rajzfilmünnep. A magyar rajzfilmgyártás kulcsszereplőnek, a magyar animáció atyjának, Macskássy Gyulának és életművének is figyelmet szenteltünk. A legutóbbi eseményen Rófusz Ferenc Oscar-díjas animációs rendező munkásságát állítottuk a középpontba 2021-ben Jankovics Marcell munkássága előtt tisztelgünk.

Az országos programsorozatot az évek során egyre növekvő érdeklődés övezi. Az elmúlt 9 év alatt egyre több helyszín csatlakozott az eseményhez. 2011-ben a Rajzfilmünnep keretében 21 városban, 27 helyszínen voltak elérhetőek a vetítések és gyerekprogramok, 2019-ben már 90 település 111 helyszínen biztosítottunk szórakozást közel 25.000 látogatónak. 2021-ben 120-130 helyszínen tervezzük megvalósítani az eseményt.

Új intézmények csatlakozását örömmel várjuk a 9. Országos Rajzfilmünnephez.

Az Országos Rajzfilmünnep csapata

 

Facebook Likebox